wtorek, 6 sierpnia 2013

summer breakfast

Summer breakfast czyli żytnie naleśniki z serem i owocami (ok.340 kcal)

Składniki na 1 porcję:
  • 3 łyżki żytniej mąki z pełnego przemiału
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • woda 
  • 0,5 kostki twarogu (półtłusty lub chudy)
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • opcjonalnie cynamon
  • 1kiwi
  • 0,5 nektarynki



Dokładnie mieszamy mąkę, sól, jajko i tyle wody, aby ciasto miało konsystencję śmietany.
Naleśniki najlepiej piec na teflonowej patelni lub posmarowanej za pomocą pędzelka patelni, wtedy wystarczy tylko kropla oleju.

Ja zawsze trzymam nachyloną pod sporym kątem patelni, aby ciasto równo rozlało się po niej i było cieniutkie.

W miseczce łączymy serek twarogowy z jogurtem. Możemy dodać cynamonu do smaku. Uzyskaną masą smarujemy naleśniki.

Kroimy owoce w plastry. I zajadamy się smacznym i zdrowym śniadaniem. :)

Taki naleśnik z pewnością zaspokoi nasz poranny głód.
340 kcal i około 26% białka w takim daniu -myślę, że to dobry wynik na dobry początek dnia. :)


Na zdjęciach widać też kilka borówek, które wylądowały na talerzu. ;-)

Smacznego!

P.S. Jak Wam mijają wakacje?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz